In 1890 is Jan Jozef Antonius Cornelis Martens (Jos) met de productie en handel in landbouwmachines en gereedschappen begonnen. De op 24 april 1866 in Bree (België) geboren Jos kwam uit een familie van koperslagers, op jeugdige leeftijd verloor Jos zijn beide ouders en werd opgenomen bij zijn tante van moederszijde te Lieshout (huize Ribbius), zijn beide broers Rochus en Harrie bleven in Bree achter.

In 1896 trouwde Jos met Henrica van Thiel uit Bakel, ze kregen 5 kinderen, 2 zonen konden vader Jos de nodige ondersteuning geven. In 1902 zorgde de groei van het bedrijf voor uitbreiding en kwam in de Dorpstraat in Lieshout terecht, in 1936 stierf Jos Martens en zijn zoon Rochus kwam er alleen voor staan. 1 jaar voordat vader Jos stierf, viel broer Manius weg door een broze gezondheid.

Rochus Martens moest zware crisisjaren overwinnen maar het lukte hem gesteund door zijn toegewijde medewerkers om een aantal Uni tractoren (Russische makelij) aan de man te brengen. Ook Rochus trouwde en kreeg 5 kinderen, zonen Adrie en Cees namen de leiding over van vader Rochus al snel werd ook het pand aan de Dorpstraat in Lieshout te klein en de boerderij “De Rijzende man” met enkele hectaren grond aan het Ginderdoor werd aangekocht.

In 1974 kon de eerste fase van de nieuwbouw worden gerealiseerd, in 1978 moest broer Cees zich om gezondheidsredenen uit de zaak terugtrekken en kwam Jos Martens onder leiding van Adrie Martens gesteund door zijn echtgenote Henriëtte Martens- Brouwers. In 1990 was er een jubileumjaar, het 100 jarige bestaan van Jos Martens & Zn. B.V. de slogan was “Jos Martens 100 jaar in dienst van landbouw en veeteelt” 21 en 22 juni 1990 waren dagen van feest en had een bijzondere commerciële uitstraling. Dhr. Sonneveld, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant was aanwezig om het predicaat “Hofleverancier” te verlenen. Voor leveranciers, klanten, medewerkers en de gehele familie Martens een onvergetelijk jubileum met een toekenning van blijvende waarde.

In 1991 kwam zoon Jos bij Adrie Martens in dienst, na zijn opleidingen voltooid te hebben werd hij klaargestoomd om later de leiding over te gaan nemen. Jos had nieuwe ideeën en ging zich langzaam aan meer richten op de tuin- en parkmachines. In 1997 was de tijd gekomen dat vader Adrie de bedrijfsvoering uit handen gaf en Jos zijn eigen ideeën verder ging ontwikkelen. Jos was inmiddels getrouwd met Anita Martens- Rooijakkers, ook zij helpt mee in het bedrijf van Jos samen kregen ze 3 kinderen, 1 dochter en 2 zonen.

In 2000 werd de bouw van de showroom gerealiseerd, het gebouw kreeg meer uitstraling aan het bestaande geheel en later werd de werkplaats waar al het onderhoud aan de tuin- & parkmachines, landbouw & tractoren naar voren verplaatst dit uit praktisch oogpunt.

Na enkele roerige jaren van economische crisis en een onzekere tijd voor heel Nederland heeft Jos Martens zich bekend kunnen maken bij vele particulieren, agrariërs, hoveniers etc. etc. met de diverse gerenommeerde merken, service en kwaliteit.

In 2015 bestond het bedrijf 125 jaar, dit heeft de nodige feestelijkheden met zich meegebracht. Na een grondige screening zijn wij in 2016 wederom verblijd met het predicaat hofleverancier. Dit predicaat mogen wij de komende 25 jaar voeren, dit zullen wij dan ook met gepaste trots doen.

Jos Martens & Zn. B.V.
Jos Martens

Ginderdoor 55
5738 AB Mariahout
0499-423131